Great.az
» » Restoran etiketinin 13 qaydası, hansılar; ki, hər kəs bilməlidir
» » Restoran etiketinin 13 qaydası, hansılar; ki, hər kəs bilməlidir

    Restoran etiketinin 13 qaydası, hansılar; ki, hər kəs bilməlidir


    13 правил ресторанного этикета, которые должен знать каждый


    Restoran etiketinin çox qaydaları sağlam düşüncəyə adi çağırışdır: əgər sizin ağızınız yeməklə doldurulmuşdursa – çeynəyin, və (amma) danışmırsınız (demirsiniz), qonaqlıq – deyil mənasız lətifələr üçün yer, nə vaxt ki, öskürürsünüz, həmişə öz ağızı əllə örtün.

    Bununla belə, bəzi (bir qədər) incəliklər var. Məsələn, kim işgüzar nahar üçün hesablaşmalıdır? Və ya hara salfeti qoymaq lazımdır, nə vaxt ki, nahar bitirilmişdir? Və necə yeməyə (boşqaba) spirtli içki seçməyə (götürməyə) düzgündür? Belə gəlin ona aydınlığı daxil edəcəyik, etiketə gəlincə, və bu mövzuyla bağlı bəzi (bir qədər) suallara (məsələlərə) cavab verəcəyik.

    Sonra Neper-Fitspatrik Patrisiyasından dəbdəbəli restoranda nahar haqqında bir qədər praktik olaraq elementar tövsiyələr izləyirlər (gedirlər), etiketin (Nyu-York şəhəri) məlum (məşhur) məktəbinin ləyaqətli üzvü və çox gözəl kitabın müəllifi olan "qidanın qəbulu Sənəti: hamı (hər şey) üçün sadə etiket".

    1. Sizin geyiminiz diqqətlə seçilmiş (götürülmüş) olmalıdır

    Patrisiya iddia edir ki, kişilər və indi dünyəvi nahara geyməyə məcbur edilmişdir əgər deyil kostyum, onda heç olmasa pencək. Və (amma) nə vaxt ki, müştəriylə rəsmi nahar lazımdır, xüsusən əcnəbi tərəfindən, bütün kişilər pencəyi və qalstuku geyinmək istisnasız məcburdur.

    Qadınlara gəlincə – geyim (dəstə) sadə, amma nəfis olmağa məcbur edilmişdir: don və ya yubka (yubkalıq)/şalvar kostyumu yaxınlaşacaq (uyğun gələcək), və heç bir səndəl – yalnız ayaqqabılar.

    2. Nahar masasına öz şeylərini (pul kisəsi, telefon, açarlar) qoymağa son dərəcə ədəbsizdir

    Belə davranış həmsöhbəti və ofisiantı yayındıra bilər, və (amma) bəzən restoranın başqa ziyarətçilərinə vaxtı xoş keçirməyə mane olmağa bacarıqlıdır.

    13 правил ресторанного этикета, которые должен знать каждый

    3. Qonaq birinci sifarişi edir

    Neper-Fitspatrik missisi sahibə (xüsusilə bu qadınlara aiddir) göstərməyi məsləhət görür ki, o ondur, kim qonaq qəbul edir. Bunun üçün demək lazımdır: "Zəhmət olmasa (buyurun), mənim qonağıma gətirin…" və ya "Mənim qonağım sifarişi birinci etmək istəyir…", belə siz özünü sığortalayacaqsınız, qarışıqlıqdan qonaq və ofisiant. Yaxşı (amma) və (amma) ən məcburi qayda – o, kim dəvət etdi və nahara görə ödəyir.

    4. Somele vaxtı (yanında) cəmi (məbləği) səsləndirmək lazım deyil, hansını ki, siz şəraba xərcləmək niyyətindəsiniz

    O haqda ofisianta danışın ki, siz üstünlük verirsiniz, nə yeyirsiniz, və qiymət diapazonunu təxmini göstərin, bunun üçün menyuda şərabı göstərin, hansının ki, dəyəri sizin üçün mümkündür. Somele sizin üçün ən yaxınlaşan variantı dərhal seçəcək (götürəcək).

    pis işıqda özünü qoymamaq üçün (qovmamaq üçün), göstərməyə tələsmirsiniz ki, siz şərabı əla anlayırsınız (aydınlaşdırırsınız). Qurtumu edib sizdən yalnız şərabın dadını (zövqünü) qiymətləndirmək tələb olunur. Cədvəllə desyatiballnoy-dan istifadə edin: doqquz bildirəcək ki, şərab sizin xoşunuza gəlir.

    5. Şərabı qaytarmaq yalnız bir hadisədə olar – əgər onun dadı (zövqü) sizdə xoşagəlməz hisləri doğurdusa (çağırdısa)

    Qaydalara əsasən, siz şərabı özünə qoymağa (tərk etməyə) məcbur edilmişsiniz, hətta əgər o, sizin fikrinizcə, iyrənc, axı butulka məhz sizin üçün açılmışdı. Amma əgər şərabın dadı (zövqü) həqiqətən o qədər pisdirsə ki, o içmək mümkün deyil, someleni problemin mahiyyətini izah edə bilərsiniz, və onda, ehtimal ki, sizə o qoymaq (tərk etmək) lazım olmayacaq. Diqqət, nəzakətli formada ofisiantla danışın (deyin).

    6. Yadda saxlayın, hara salfeti qoymaq

    Başlamaq olmazdan əvvəl, salfeti özünə dizə qoyub sahibin susqun siqnalını gözləyin. Əgər sizə getmək (məsələn, tualet otağına (ayaqyoluya)) lazımdırsa, stula salfeti qoymaq lazımdır.

    Siz yeməyi bitirdiniz? Onda öz boşqabından solda salfeti qoyun, amma qoymaq (qatlamaq) və ya onu əzmək lazım deyil. Ancaq birdən (dərhal) gözləyin, hələ ki bu sahib edəcək.

    7. Bütün nahar masası vasitəsilə davam etməyə düşünməyin, əgər həmsöhbətin yeməyini (boşqabını) yoxlamaq istəyirsinizsə

    Patrisiya heç insanlarla öz yeməyiylə bölüşməyi məsləhət görmür, hansılar ki, siz çox yox yaxşı bilirsiniz, və xüsusən, əgər sizin naharınız rəsmi formada keçirsə, yəni – işgüzar partnyorlarla. Amma əgər siz dostla nahar eləyirsinizsə və ya yoldaş tərəfindən, ora sizin tərəfinizdən sifariş edilmiş yeməyin (boşqabın) az miqdarını qoyub ona çörək üçün öz boşqabını verə (çatdıra) bilərsiniz.

    13 правил ресторанного этикета, которые должен знать каждый

    8. Qışqırmırsınız, əgər ofisiant sizə lazımlıdırsa

    Yaxşı sizin ofisiantınızla baxışla görüşün. Uğursuzluq halında, onun diqqətini yuxarı düzəldilmiş (uzadılmış) şəhadət barmağıyla azca qaldırılmış sağ əllə cəlb edin.

    9. Əgər hazırlıq və yeməyin (boşqabın) rəsmiləşdirilməsi sizi qaydaya salmırsa – siz onu geri göndərmək hüququna maliksiniz

    Neper-Fitspatrik təkid edir: nə vaxt ki, siz insanlar şirkətində nahar eləyirsiniz, və öz sifarişini geri göndərməyə məcbur edilmişdir, siz bütünlərə qalana sizsiz başlamağı təklif etməyə məcbur edilmişsiniz. Amma əgər məhz siz dəvət edirdinizsə, onda yaxşı əzab çəkin və öz yeməyini yeyin, hazırlanmışı yaxşı kifayət etməyəndir, nəyin ki, öz qonaqlarını gözləməyə məcbur etmək.

    10. Sahibdə və qonaqda yeməklərin (boşqabların) miqdarı eyni olmalıdır

    Bu qaydanın sayəsində, siz bir tempdə dəvət edilmiş insanlarla var özünü yöndəmsiz anların yaranmasından sığortalayacaqsınız, həmçinin bacaracaqsınız. Əgər siz sahibsinizsə, onda öz qonağını tələsməyə məcbur etməyin – diqqəti yönəldin, siz özləri yeməyə tələsmirsinizmi, və siz qidanın hər tikəsindən sonra sürəkli pauzaları etmirsinizmi.

    11. Əgər sizin yeməyiniz qurtarılmışdırsa, boşqabın müxtəlif tərəfləri üzrə (görə) cihazları qoymaq lazım deyil

    Nə vaxt ki, siz yeyib qurtardınız, yaxınlığında (qonşuluğunda) xörək cihazlarını mövqeyə boşqaba 10:20 qoyun, çəngəli yuxarıya dişlərlə qoyun – belə davranış, Neper-Fitspatrik izah edir, xidmət edən personal üçün "susqun kod" adlanır restoran.

    12. əsas yeməyə (boşqaba) başlamayıb işgüzar danışığı başlamaq lazım deyil

    Hələ ki siz bitirməyəcəksiniz əsas yemək (boşqab) var, və ofisiant onu aparmayacaq, siz öz işlərini müzakirə etməyə başlamamalısınız. Həmçinin nahar zamanı öz kolleqalarından şikayət etmək lazım deyil.

    13 правил ресторанного этикета, которые должен знать каждый

    13. Amma ən vacib – bu sizin tərzlərinizdir:

    - bölüklərin promakivaytesi kifayət qədər sıxdır və təmiz salfetin köməyi ilə əlləri silin;
    - balığın və ya ətin növbəti tikəsini kəsməzdən əvvəl, ona əvvəl olanı yeyin;
    - çörək yağla yaxmayın, havada asılaraq – yalnız bunu öz boşqabında edin;
    - nə vaxt ki, içirsiniz, gəminin üstündən baxmayın, və (amma) içinə (içəri);
    - qamət üçün (arxasında) və əllər üçün (arxasında) izləyin, həmçinin dirsəklərlə – onlar nahar masasında olmamalıdır.


    Похожие новости

    reklam


Maraqlı məsləhətlər
Sağlamlıq və Gözəllik


Kişi və Qadin dünyası
Нажмите ««Нравится»», чтобы читать нас на   Facebook
Bağla
Нажмите ««Нравится»», чтобы читать нас на   Facebook