Sarı göbələk (yağçiçəyi) yağı
Sarı göbələk (yağçiçəyi) yağı küncütü zövqə görə xatırladır. Sarı göbələk (yağçiçəyi) yağı küllü miqdarda piyli turşuları özündə saxlayır, hansılar ki, aterosklerozdan müdafiə edirlər. Bu əla antioksidant vitamin E tərkibində mövcudluq nəticəsində vasitədir.
Balqabaq yağı
Kifayət qədər bahalı yağ, çünki istehsal üçün 1 litr təxminən 35 balqabaq lazımdır. Balqabaq yağında PP və E vitaminləri olur, piyli turşular (omeqa-3 və omeqa-6), antioksidləşdiricilər (bioflavonoid və karotinoid), sink və selen (qaraciyər və öd qovuğu üçün faydalıdır, zəhərləri çıxarır və qan tərkibini yaxşılaşdırırlar).
Küncüt yağı
Küncüt yağı zəngindir belə mikroelementlərə: fosfor, sink, kalsium (küncüt yağının bir xörək qaşığı 2-3 dəfə orqanizmdə kalsiumun miqdarını yüksəldir). Vaxtından əvvəl qocalmaya qarşı bu çox gözəl vasitədir.
Yerfındığı yağı
Yağda asanlıqla mənimsənilən bitki zülalları və piylər olur. Bu yağ fotomodellərin arasında və insanların arasında xüsusilə məşhurdur, həddən artıq əqli və fiziki işlə tutulmuş.
Üzüm sümüklərindən yağ
Üzüm sümüklərindən yağ polifenol, omeqa-3 və antioksidləşdiricilərlə xüsusilə zəngindir. Üzüm sümüklərindən yağ dəri vəziyyətini yaxşılaşdırır, tonusu və qan və limfatik damarların elastikliyini yüksəldir. Soyuq-basılmış yağda ən çox faydalı maddələr olurlar, daha az – təmizlənmişdə.
Xardal yağı
Xardal yağı təbii antibiotikləri özündə saxlayır, ondan yanıqların, yaraların və soyuqdəymə xəstəliklərinin müalicəsi üçün istifadə edirlər. Yağ zəngindir vitamin A, B5, E, PP, omeqa-3 və xolinlə. Xardal yağı kapilyarları bərkidir.
Kətan yağı
Kətan – ən köhnə kənd təsərrüfatı mədəniyyətlərindən biridir. Kətan yağı zəngindir vitamin A E, F, piyli turşular. 2 dəfə kətan yağı dolğun olmayan piyli turşuların miqdarı üzrə balığdan varlıdır. Kətan yağında mükəmməl nisbətdə omeqa-3 (60%) olurlar, omeqa-6 (20%) və omeqa-9 (10%). Yağ təzyiqi əla aşağı salır, görməyə xeyirli təsir edir, diabet, əsəb və ürək-damar sistemlərini, saçlar və dəri vəziyyəti yaxşılaşdırır, böyrəklərin işini normallaşdırır.
Sidr yağ
5-dəfə sidr yağda çoxdur vitamin E, nə qədər zeytunda. Amma sidr yağda ən qiymətli – bu L-arginindir. Bu aminturşudur, hansı ki, maddələr mübadiləsini normallaşdırır və çəkinin azalmasına imkan yaradır. Həmçinin sidr yağda pinolen turşu olur, hansı ki, hormonların təkmilləşdirməsinə imkan yaradır, hansılar ki, aclığı boğurlar.
Qoz yağı
Yağda yod, fosfor, dəmir və kobalt olur. Onlar xolesterinin səviyyəsini aşağı salırlar və lipid mübadiləsini sürətləndirirlər. Həmçinin çox omeqa-3 onda və omeqa-6-da, vitamin A, D, E, P, PP, sink, kalsium, mis, maqnezium, selen və karotinoid. Qoz yağı fermentləri özündə saxlayır, hansılar ki, kişi sağlamlığını bərkidirlər.