Şokoladın xeyiri
Şokolad kifayət qədər faydalıdır və növbəti xüsusiyyətlərə malikdir:
1. O gümrahlığın yükünü hədiyyə edir. Həm də onun kaloriləri məhz enerjinin hazırlanmasına xərclənir ( əgər ölçüyə riayət etsək), və "ehtiyata" getmirlər.
2. Şokolad əqli fəallığı yüksəldir və beyinin işini yaxşılaşdırır. Əbəs deyil əhəmiyyətli tədbirdən əvvəl çoxları belə şirniyyatın bir neçə payını yeməyi məsləhət görürlər.
3. Mülayim istifadə belə adlandırılan zərərli xolesterinin orqanizmindən çıxartmaya imkan yaradır.
4. Şokolad həqiqətən əhval-ruhiyyəni yüksəldir, çünki onda maddələr olur, hərəkət üzrə sevincin hormonlarıyla oxşar – endorfinlər.
5. Şirniyyat ürək-damar sistemi üçün faydalıdır: o arterial təzyiqi normallaşdırır, səmimi əzələni bərkidir və miokard iflicinin riskini aşağı salır.
6. Müntəzəm mülayim istifadə vaxtı metabolizmi sürətləndirmək olar. Və bunun sayəsində enerji daha çox fəal xərclənməyə başlayacaq, və piylər daha sürətli yanacaqlar.
7. Şokoladda təbii antioksidləşdiricilər olur, hansılar ki, təhlükəli boş radikalların fəallığını neytrallaşdırırlar, parçaların və qocalmanın dağıdılmasının proseslərini dayandırırlar, həmçinin onkoloji xəstəliklərin inkişafının riskini aşağı salırlar.
Necə şokoladdan istifadə etmək, arıqlamaq üçün?
Ən məşhur variant – bu yalnız şokolad istifadəni güman edən monodietadır. Bu çətindir, amma ən effektivdir. Gündə tünd acı şokoladın cəmi bir kaşısını istifadə etməyə icazə verilir və heç nə daha. Şəkərsiz çay və ya qəhvə içmək olar, su. Şirniyyatın ümumi həcmi üç-dörd qəbula bölməyə arzu olunandır. Belə pəhrizə riayət etmək 5-7 gündən daha uzun olmaz ( və üç-dörd daha yaxşıdır).
Əgər sizə 1-2 kiloqramdan qurtulmaq lazımdırsa, onda yükboşaltma gününü təşkil etmək daha yaxşıdır. Sizin menyunuz – bu kaşıdır ( yəni 100 qram) tünd şokolad, çay və südsüz qəhvə və şəkərlər, su.
Var və başqa məhsulların rasionuna daxil etməni güman edən daha rəhm edən variant. Az miqdarlarda fındıqlar icazə verilir, qırmızı yağsız balıq (məsələn, donqar balıq, qızılbalıq), yağsızlaşdırılmış turş süd məhsulları, yumurtalar, meyvələr və tərəvəzlər, hindi, həmçinin çay və ya qəhvə. Amma şokoladın birgünlük norması 40 qrama qədər azalır. Qızardılmış menyuda daxil etməyə qadağan edilir, piyli, şirin (həmçinin şirin meyvələr), un, hisdə qurudulmuş, duzlu. Pəhriz yeddi gün davam edir, amma onu iki həftəyə qədər artırmaq olar.
Bir neçə tövsiyə:
1. Yüksək keyfiyyətli şokoladı seçməyə dəyir, süni əlavələr özündə saxlamayan. Faiz onda kakao 65-70% ötməlidir.
2. Pəhrizin müddətini artırmağa çalışmayın, bu zərərlidir və hətta təhlükəlidir.
3. Pəhrizdən sonra pəhriz, sağlam və tarazlaşdırılmış qidalanma prinsiplərinə tərəfdar olmaq lazımdır.