Nar – çox faydalı və dadlı meyvədir, hansı ki, vaxtın və biliklərin minimal xərclərini tələb edir, amma öz təmizləməsi üçün kiçik diribaşlığ lazımdır. Amma çoxları bu meyvəni yemirlər, çünki onun təmizlənməsi vaxtı çirklənməyə və ya nəticədə saralmış barmaqları almağa qorxullar. Aşağıda narın təmizləməsinin ən sürətli və təhlükəsiz üsulları haqqında danışıcayıq. Amma hər halda, narın ən qırmızı dənlərinə qədər çatmaq üçün, onu hazırlamaq lazımdığ.
Üsul №1:
1. Narı götürürük və dəqiq bıçaqla onun təpəsini kəsirik, harada çiçək tacı yerləşdirilmişdir.
2. Kiçik paylara meyvənin qabığını yuxarıdan aşağıya kəsirik. Bunu maksimal dəqiqliklə edirik, dənlərə toxunmamaq üçün.
3. 19-15 dəqiqəlik ilıq suyla kasaya meyvəni salırıq. Edilmiş kəsiklərin sayəsində qabıq suyu mənimsəyəcək, və onda qabığı çıxartmaq əzyət etməyəcək.
4. Narı, artıq qabıqsız, paylara bölürük, suda onları qoyuruq. Sonra növbə ilə götürürük və dənləri çıxardırıq.
5. Bu halda, bəzi dənlər özü qopa və suyla kasanın dibinə çökə bilər. Onları çıxartmaq üçün, qabığı tutmaq və ələk və ya süzgəc vasitəsilə suyu süzmək kifayətdir.
Üsul №2:
1. Dərin kasanı götürürük və onu süzgəcə qoyuruq, hansında ki, artıq yarı kəsilmiş nar var.
2. Qaşığı və ya çəkici götürürük və narı döyürük, ondan dənləri salmaq üçün.
Düzdür, bu metod çox effektiv deyil, çünki çox nar şirəsi itir, və dənlərin əksəriyyəti zədəli olurlar. Ona görə bu ekzotik meyvənin təmizləməsi üçün birinci üsula müraciət etmək daha yaxşıdır, yaqut dənlərindən həzz almaq üçün. Və ya aşağı məsləhətləri oxuyun.
Üsul №3:
1. Narı yuyuruq, və özünə önlüyü asırıq, yoxsa üstünüz batacaq.
2. Bıçaqla narın təpəsini belə kəsirik ki, ağ damarlar görülsün.
3. Damarların uzununa kiçik kəsikləri edirik.
4. İndi narın kəsilmiş təpəylə aşağı kasaya goyurug, dərin kasa məsləhətdir, yoxsa şirə sıçraya bilər.
5. Xörək qaşığından istifadə edərək nar üzrə taqqıldadırıq. Döymələr arxayın və bərabər olmalıdır. Qorxmayın ki, dənlərə zərər vuracaqsınız, belə təmizləmə vaxtı bu mümkün deyil.
6. İndi sizdə boşqab, dolu narın dənləriylədi.
Xatırlayın ki, təzə sixılmış nar şirəsi kifayət qədər təhlükəlidir, əgər təmiz növdə onu içsəniz. Bir az su əlavə etmək hamısından yaxşıdır.
Üsul №4.
Əla uyğun gələcək, nə vaxt ki, siz haradasa qələbəlik yerdə və ya işə yol üzrə narı təmizləməyə hazırlaşırsınız. Bunun üçün sizə lazımdır:
1. Təpəni və meyvənin aşağısını kəsmək.
2. Aşağıdan yuxarıya qabığın qabarıq qabırğaları üzrə çox dərin olmayan kəsikləri etmək.
3. Payın kəsiklərinə uyğun olanlara narı bölmək və qabığı hər kəsdən ayrı çıxartmaq ( hərçənd, bir qayda olaraq, özü qabıq belə hadisələrdə yox olur).
4. Dənləri dişlərlə çıxartmaq və yemək.
Nuş olsun!