narın və nar şirəsinin xeyiri haqqında
Nar ağaclar; xüsusi qulluğu tələb etmir, amma narın meyvələri fövqəladə faydalıdır. Nar – kəm-şirin meyvədir, hansı ki, əslində giləmeyvədir. Narın bir meyvəsi 400-700-ə qədər yeməli toxum özündə saxlayır, hansılar ki, seqmentlərə süd rənginin incə membranlarıyla bölünmüşdür. Hər kiçik toxum hamar şəffaf al-qırmızı meyvənin ətindədir. Böyük portağalla narın yetişmiş meyvəsinin ölçüsü eynidir. Onlar sərt, amma incə qabığa malikdirlər, hansının ki, rəngi açıq çəhrayı-sarıdan qırmızıya qədər dəyişilə bilər. Narın meyvələri tac formasında kasayarpaqları tac qoyur.
tikanlı budaqlarla qısa ağaclar və ya sıx kollar kimi təbiətdə narlar böyüyür . Nar ağacı hər il məhsul verir və eyni zamanda xüsusi qulluğu tələb etmirlər. Ağac 9-10 dərəcə şaxtaya qədər qış temperaturuna dözür, amma narın meyvələrinin yetişdirilməsi üçün isti və uzun yay lazımdır.
köklər və nar ağacın qabığı Dərman xüsusiyyətlərinə malikdir, müalicəvi çay narın yarpaqlarından dəmləyirlər, narın meyvələri qidalıdır və dadlıdır. Necə çay nar ağacın qurudulmuş gülləri dəmlənir, dad onu ibiskusa gülündən dəmlənmiş çayı xatırladır. Narın dənlərinin şirəsi şəkərlərlə və taninlərlə, askorbin turşusuyla və başqa meyvə turşularıyla qeyri-adi zəngindir. Xalq tibbində turş narların şirəsi öd qovuğunda və böyrəklərdə daşlardan vasitə kimi istifadə olunur, və şirinlər – böyrəklərin xəstəlikləri vaxtı.
narın Şirəsi hərarəti aşağı salan kimi hərəkət edir və titrətmə vaxtı yaxşı yatırdır. Nar şirəsi olduqca çox antioksidləşdiricilər özündə saxlayır, nə qədər hər hansı başqa içki, istər yaşıl çay, qırmızı şərab, mərcanının və ya qaragilənin şirəsi. Qədim misirlilər bağırsaq qurdlarının orqanizmdən və dizenteriyanın müalicəsindən çıxartma üçün narın meyvələrindən istifadə etdilər, və göz infeksiyalarının profilaktikası üçün şri-lank narın qırmızı güllərindən istifadə edirlər, hansılardan ki, həlimi hazırlayırlar. Narın şirəsi qaşınmanın müalicəsi üçün çox faydalıdır, qidanın orqanizmində səsin və keçmənin təmizlənmələri.