Great.az
» » Hansı məhsullar vitamin A-la zəngindir
» » Hansı məhsullar vitamin A-la zəngindir

    Hansı məhsullar vitamin A-la zəngindir


    Какие продукты богаты витамином А


    1. Kök
    Gündə bir orta yerkökü yalnız səni vitamin A-ın gündüz normasıyla təmin etmir, həm də antioksidləşdiricilərlə. Onu çiy mümkündür — özünə görə və salatlarda, qrildə qızartmaq və ya pörtlətmək olar.

    2. Kələm
    Xüsusilə buruqsaç (o kale və ya braunkol). Həmçinin vitamin A özündə saxlayır, kalsium və kalium. Diyetoloqlar onu göyərtinin yerinə salatlara əlavə etməyi məsləhət görürlər. Kələmlə pestonun yaşıl sousunu etmək olar: blenderdə bir neçə yarpaq çalmaq, sarımsaq, bərk pendir, limon şirəsi və fındıqlar sürtülmüş zeytun yağı.

    3. İspanaq
    İspanağın tamamilə kiçik porsiyası demək olar ki, vitamin A gündüz normasını iki dəfə ötür. Başqa tərəfdən hər gün onu yeməyəcəksən, ona görə heç bir qorxusu yoxdur. İspanaq həmçinin K vitaminlə zəngindir, kalium, qida lifləriylə və antioksidləşdiricilərlə. İspanaq salatlara əlavə etmək və ya əsas inqrediyent (sarımsaqla və zeytun yağıyla) etmək olar, həmçinin onu tavada qızartmaq olar — və ya ət frikadellərinə əlavə etmək.

    4. Qaysı qurusu
    On qurudulmuş ərik — yalnız deyil vitamin A-ın gündüz normasının dörddə biri , həm də vitamin C-in, kalsiumun, fosforun və kaliumun mənbəyi. Sərbəst dişləmə kimi qaysı qurusunu mümkündür, düyüdən salatlara və yeməklərə əlavə etmək.

    5. Brokkoli
    Kələmin bu növü çox küknarlar yalnız uşaqlıqda, və nahaq! Vitamin C-lər və, dəmir və zülalın yüksək saxlaması — budur onun üstünlükləri A vitaminindən başqa. Brokkoli qızartmaq və ya bişirmək, omletlərə və makaronlara əlavə etmək olar, həmçinin şorba-püre.

    6. Manqo
    Manqo — vitaminin əla mənbəyidir, A. (gündüz normasının yarısı). Amma sən bilirsənmi ki, onda daha çox vitamin C var, nə qədər portağalda? Və bu belədir! Bu dadlı meyvə smuzi üçün çox gözəl çərəz və ya komponent olacaq.

    7. Qırmızı şirin istiot
    Yalnız vitamin A-la zəngin deyil, həmçinin və elə-belə E. Eqo mümkündür, souslara və xumus-da batırmaq, salatlara əlavə etmək və ya qrildə qızartmaq.

    8. Pomidorlar
    Pomidorlarda xeyli çox vitamin A olur, həmçinin Ye və S. Plyus kalium və maqnezium. Tomat şirəsinin stəkanında — vitaminlərin gündüz normasının dörddə biri. Pomidorlar şorbalara əlavə etmək olar, isti və salatlar, turşuya qoymaq , qızartmaq və pörtlətmək.

    9. Mal əti qaraciyəri
    Çox faydalı məhsul, zəngin vitaminlə, A (gündüz dozası 25 qramda olur!) və ürəyin yaxşı işinə imkan yaradan. Ən sadə variant — soğanla qaraciyər qovurmasını qızartmaq.

    10. Balqabaq
    Az kalorili, zəngin maqneziumla və kaliumla, həmçinin qida lifləriylə balqabaq ən müxtəlif yeməklər üçün (boşqablar üçün) mükəmməl yarayır, şorbalardan çərəzlərə qədər. Həmçinin o piroqlara əlavə etmək və ya balqabaq sıyığına çevirmək, qrildə bişirmək olar. Vitaminin birgünlük dozası, A təxminən 200 qram balqabaq meyvənin ətində olur.


    Похожие новости



Maraqlı məsləhətlər
Sağlamlıq və Gözəllik


Kişi və Qadin dünyası
Нажмите ««Нравится»», чтобы читать нас на   Facebook
Bağla
Нажмите ««Нравится»», чтобы читать нас на   Facebook