Kofeinin az miqdarı oyanmağa, maddələr mübadiləsini işə salmaqa kömək edir, və içkilərin kofein tərkibli artığı, əksinə, yuxuculluğa gətirir, baş ağrıların yaranmasına, hipertoniya xəstəliyinin inkişafına. Ürək-damar sisteminin xəstəlikləriylə insanlara kofein qəti surətdə qadağan edilmişdir, çünki belə içkilər qan dövranını sürətləndirir, arterial təzyiqi yüksəldir və ürəkdə yüklənməni artırır.
Əslində, istifadə edilən kofeinin miqdarı ondan asılı deyil, içkinin nə qədər fincanı içilmişdi, və ondan, nə qədər kofein hər fincanda var idi. Sağlam insan üçün məsləhət görülən doza bir qəbula 150-200 mq. Bu təxminən üyüdülmüş qəhvənin və iki həll edilə bilən 3 çay qaşığına bərabərdir. Gündə, sağlamlıq üçün ziyansız, möhkəm qəhvənin 2-3 fincanını istifadə etmək olar. Daha az qəhvə fincana tökərək, porsiyaların miqdarını artırmaq olar.
İçkidə kofeinin miqdarını azaltmaq üçün, bəzi hiylələr mövcuddur, məsələn, nə qədər daha az vaxt üzrə üyüdülmüş qəhvə dəmlənir, o qədər daha az kofein içkiyə keçməyə vaxt tapacaq. Südlə və ya qaymaqlarla qəhvə, əlbəttə, daha kalorili, amma, əksəriyyət hadisəylə, daha az kofein özündə saxlayır. Belə qəhvə çox daha yavaş mənimsənilir, və kofein daha az orqanizmə təcavüzkarlıqla təsir edir.