Düzgün qidalanmanın əsas prinsipləri
İnsanlarda, hansılar ki, sağlamlıqla problemlərə malik deyillər, qidanın əsas qəbulları 3 və ya 4 olmalıdır. Və həzm yolunun xəstəlikləri vaxtı gündə 5-6 dəfə qidalanmaq lazımdır.
Tərkibi və məhsulların kalorililiyini nəzərə almaq və müəyyən saata istifadə etmək əhəmiyyətlidir. Belə, zülali məhsullar (yumurtalar, paxlalar, ət, balıq) yaxşı səhər yeməyinə və ya nahara yeməkdir. Onlar mərkəzi əsəb sisteminin fəallığını artırırlar. Yuxuya qədər bir neçə saat əvvəl hər hansı turş süd içkisini (kefir, qıcqırdılmış süd, əlavələrsiz yoqurt) içmək olar. Amma çaydan, qəhvədən və kəskin ədviyyatlardan imtina etməyə dəyir, bir halda ki, onlar əsəb sisteminin işini gücləndirməyə xüsusiyyətə malikdirlər və bununla yuxusuzluğa gətirib çıxara bilərlər.
Qidanın qəbulu tərəvəz salatlarından başlamaq daha optimaldı, çünki bundan sonra böyük miqdarda mədə şirəsi ayrılır. Ki, qida yaxşı mənimsənsin, onu lazımlıdır çeynəmək dəqiq. Yeməklərin temperaturu ən çox 50 və ən azı 10 dərəcə olmalıdır. Televizora və ya kompüterə baxış arxasında qidanı qəbul etmək lazım deyil, həmçinin yemək zamanı kitabları oxumaq və danışmaq lazım deyil.
çox yeməməyə çalışın, bir halda ki, bu yalnız artıq çəkiylə nəticələnə bilən deyil, həm də yeni xəstəliklərin yaranmasıyla immunitetin azalmasıyla və xroniki xəstəliklərin kəskinləşməsiylə nəticələnə bilər.
Müxtəlif yaşlar üçün düzgün qidalanma
Sağlam həzm yoluyla gənc nəsilə yalnız qəbul edilən qidanın miqdarına riayət edərək praktik olaraq istənilən məhsulları istifadə etmək olar. Böyük nəsilə, xüsusilə yaşlı insanlara, duzlu məhsulların qəbulunu məhdudlaşdırmaq lazımdır, hisə verilmələr, kolbasalar, mayonez, qızardılmış qida. Belə məhsulların həddən artıq istifadəsi hipertoniya xəstəliyinin inkişafına gətirib çıxara bilər, ateroskleroz, tromboz, həmçinin insultu və ya infarktı doğurmaq.
50 yaşdan sonra qadınlara kalsiumun yüksək saxlamasıyla məhsullar çox istifadə etmək lazımdır. Bu osteoporozun inkişafını qaçmağa icazə verəcək.
Zülallar, piylər və karbohidratlar
Düzgün qidalanma vaxtı zülalların, piylərin və karbohidratların nisbətini riayət edilməlidir. İnsanlara, hansılar ki, əqli əməklə çox tutulmuşdur, 100-110 qr zülal istifadə etmək lazımdır, piylər – 80 q, karbohidratlar – 300-320 qr gündə. Fiziki iş malik olan insanlara zülal lazımdır – 115-120 q, piylər – 80-90 q, karbohidratlar – 400 q. bundan Başqa, rasionda hər gün sellüloz və vitaminlər olmalıdır.
Ən çox sizin menyunuzda ət, balıq, kruplar, turş süd məhsulları, meyvələr və tərəvəzlər olmalıdır. Meyvələr günün birinci yarısında mümkündür. Şirinliklər və un minimuma qədər məhdudlaşdırmaq daha yaxşıdır.