Great.az
» » Şokolad haqqında maraqlı faktlar
» » Şokolad haqqında maraqlı faktlar

    Şokolad haqqında maraqlı faktlar


    Любопытные факты о шоколаде


    Hər il 11 iyulda şirniyyatın həvəskarları şokoladın Ümumdünya gününü qeyd edirlər. Şokolad günü fikirləşilmişdi və ilk dəfə 1995-ci ildə fransızlar tərəfindən keçirilmişdi.

    Kakaonun ağacları 200 ilə qədər yaşaya bilər, amma onlar yalnız 25 il məhsul verir.

    Hər il amerikalılar 1 milyard kiloqram konfet yeyirlər. Onlardan yarısı şokolada düşür.

    Şokolad antioksidləşdiricilərlə doludur, xüsusilə tünd şokolad, hansında ki, bir çox flavonoid var (antioksidləşdiricilər, hansılar ki, ürək-damar xəstəliklərinin inkişafının qarşısını almağa kömək edirlər).

    Dünyada istehsal edilən təxminən 40% bütün badam və 20% bütün yerfındığı şokolad məmulatları üçün gətirilirlər.

    Yeni elmi araşdırmalara əsasən, əgər şokolad varsa, hamiləlik vaxtı çətinləşdirmələrin yaranmasının qarşısını almaq olar.

    Şokoladın ən böyük kaşısı 5,8 ton çəkirdi və 7 oktyabr 2011-ci il Böyük Britaniyada Thorntons plc fabrikində istehsal edilmişdi.

    Məşhur filmdə "Psixo" Alfred Xiçkok qanla səhnələr üçün Bosco-un şokolad siropundan istifadə etdi.

    "şokolad" sözü, ehtimal ki, "xocolātl" sözdən olur ki, nauatl dilində "acı su" bildirirdi.

    İstehsal üçün 450 qram şokolad kakaonun 400 toxumu tələb olunur.

    Asteklər hesab edirdilər ki, kakaonun toxumu müdrikliyin Allahının hədiyyəsi idilər, onlar o qədər əhəmiyyətli idilər ki, bir müddət pul kimi istifadə olunurdular.

    ABŞ-da ən böyük və ən köhnə şokolad fabriki — Hershey's. Onun Milton Xerşi 1894-cü ildə əsasını qoymuşdu və daha çox milyard kiloqram şokolad hər il istehsal edir.

    Dünyada şokoladın ən qiymətli kaşısı Cadburry hesab edilir, hansı ki, artıq 100 il həyata keçdi. O Antarktikaya onun birinci ekspedisiyasında kapitan Robert Skotta aid idi. Skot tərəfindən toxunulmamış şokolad 687 dollara 2001-ci ildə Londonda hərracda satılmışdı.

    Texniki olaraq ağ şokolad — deyil şokolad heç. Onda kakao olmur.

    İsveçrədə 2012-ci ildə şokoladın ən yüksək istehlakı adambaşına dünyada qeyd edilmişdi. Hər bir isveçrəli orta hesabla ildə 11,8 kiloqram şokolad yeyirdi. Amerikalılar bir il ərzində 5,45 kiloqram şokolad yeyərək 15 yerdə oldular.

    Kakao milyonlarla il ərzində bizim planetimizdə bitir. Bu, ehtimal ki, qidanın ən köhnə təbii mənbələrindən biridir.

    Kot-d'İvuar bu gün kakaonun Boblarının aparıcı dünya istehsalçısı hesab edilir. Kakaonun təxminən 37% bütün ehtiyatı məhz buradan gəlir.

    Fabrik şəraitində istehsal edilmiş birinci şokolad 1780-ci ildə Barselonada edilmişdi.

    Texniki olaraq, kakaonun (cacao beans) Bobları şokoladın əsas inqrediyentidir, amma bütün sənayedə onlar "cocoa beans" adlı məlumdur , "cocoa" sözündən — kakao.

    Şokolad feniletilamini özündə saxlayır — aminturşunu, hansı ki, afrodiziak effektinə malikdir və xumarlığın sindromunu aradan qaldırmağa bacarıqlıdır.

    Şokoladın bir tikəsi sizə enerjini kifayət qədər verəcək, 45 metr keçmək üçün.

    Belçikada 17 000 insan şokoladın istehsalıyla məşğul olurlar.

    Geniş istehlak üçün nəzərdə tutulmuş birinci şokolad kaşısı 1847-ci ildə Bristolda yerləşdirilmiş Frayanın şokolad fabrikində istehsal edilmişdi.


    Похожие новости

    reklam


Maraqlı məsləhətlər
Sağlamlıq və Gözəllik


Kişi və Qadin dünyası
Нажмите ««Нравится»», чтобы читать нас на   Facebook
Bağla
Нажмите ««Нравится»», чтобы читать нас на   Facebook