Son zamanlar praktik olaraq hamı mayonezin ziyanı haqqında danışır: o konservantlarla doyuzdurulmuşdur, onun tərkibində lap çox zərərli komponentlər var, o fiquru korlayır, ağır piyləri özündə saxlayır, təbii məhsul deyil. Gəlin anlayaq bu iddialar ədalətlimi.
1. Mayonezin tərkibi
Əgər tərkib tərəfindən mayonezin qablaşdırmasında göstərilmişlə tanış olmasan;z, onda, ilk növbədə, siz qeyd edəcəksiniz ki, tərkibində yumurtalar, sirkə və bitki yağı olur: deyil ən faydalı məhsullar, razılaşın.
Yumurta xolesterini özündə saxlayır, hansının ki, zərəri sağlamlıq üçün çoxdan sübut edilmişdir. Amma alma üçün potensial olaraq təhlükəli onun dozası bir gün ərzində daha çox səksən yumurta istifadə etmək lazımdır. Yumurtaların belə miqdarının bir qablaşdırmasında ola bilməz heç cür. Amma onu unutmayın ki, yumurtalarda albumin olur – dələlərin orqanizmi üçün lazım olan, və yumurta sarısı – sadəcə xolinin (B qrupun vitaminlərinin nümayəndəsi) quyusudu.
Bitki yağı (kətan, raps, zeytun, günəbaxan) – baldırğan-3-ün sinifinin yağ mənbədir, hansılar ki, orqanizmlə mənimsənilirlər çox asan. Bitki yağı zəngin E və F qrupunun vitaminlərinə. Həmçinin bitki yağı ürək xəstəliklərin profilaktikası üçün istifadə olunur, axı ürək-damar sisteminə onun müsbət hərəkəti alimlər tərəfindən sübut edilmişdir.
Və nə hesabına sirkə? Bu məhsul zərərli bakteriyaları öldürür, və alma sirkəsi vasitələrin diş minasını ağardanların tərkibinə daxildir.
Mayonezdə dövlət standartına əsasən heç bir kimya əlavəsi olmamalıdır. Əgər siz qablaşdırmada gördünüzsə, məhsul tərkibində hər birin bir çoxu "E" – alayda bu məhsulu qaytarın.
2. Mayonezin piyliliyi
Fikir mövcuddur ki, mayonez – bir bütöv piydir, hansı ki, insanların əksəriyyəti ürək-damar xəstəliklərinin yaranmasında gunahlandırırlar. Ancaq 2010-cu ildə keçirilmiş tədqiqat insanın ürək-damar sisteminin xəstəliklərinin və onlara istifadə edilən qidanın piyliliyinin arasında bilavasitə əlaqəni təkzib etdi. Məşhur diyetoloqlar daha nadir olmayan piyli qidanın istifadəsində təkid edirlər, nə qədər həftədə 2 dəfə, həm də sui-istifadə etməyi məsləhət görmürlər.
Həmçinin yağsızlaşdırılmış yemək praktik olaraq dadsızdır, və çox zaman bu müxtəlif dadverən əlavələrin əlavə edilməsiylə kompensasiya etməyə çalışırlar, hansılar ki, lap axır ki, və potensial olaraq maddənin insanın orqanizmi üçün təhlükəlilər özündə saxlayırlar. Və mayonez bir neçə inqrediyentdən ibarətdir, buna görə ətə və ya salata ədviyyat kimi ondan zərərli istifadə etməmək.
3. Mayonezin kalorililiyi
Mayonezin kalorililiyi təxminən 100 qramda 600 kkal bərabərdir. İlk baxışda zəhmli rəqəmdi. Amma gəlin salatlar üçün ədviyyat sahəsində onun qədim rəqibiylə mayonezin kalorililiyi müqayisə edilə biləndir – zeytun yağı. Onun kalorililiyi – 100 qram məhsulda 825 kkal! Fərq aşkardır – salatı yemək daha yaxşıdır, mayonezin qaşığıyla doldurulmuş, nə qədər zeytun yağının iki qaşığıyla.
4. Mayonezin tərkibinə daxil olan maddənin termik emalı vaxtı öz aralarında reaksiya verirlər.
Fikir mövcuddur ki, onun tərkibinə daxil olan komponentin mayonezinin sənaye hazırlığı vaxtı qızırlar, nəyə görə bir-biri ilə kimyəvi reaksiyaya daxil olurlar, və nəticə kimi – son məhsul maddələrin sağlamlığı üçün böyük miqdarda zərərli özündə saxlayır. Bu məhsulun hazırlanması texnologiyasını öyrənib, biz görəcəyik ki, heç bir komponentlərin mayonezinin tərkibinə daxil olanlardan qızmır! Belə mayonezin hazırlanması texnologiyası: yumurtalar ədviyyat vurulur (bəzənilir, düzəldilir) (duz, şəkər, xardal) və həmcins kütləyə qədər çalınır, sonra bu qarışığa nazik axınla bitki yağını daxil etməyə başlayır, qarışdırmağa davam edərək. Alınmış mayonezə sirkəni əlavə edirlər, və qatılaşdırıcı kimi – bulyonla qarışdırılmış unu.
Necə siz görürsünüz, mayonezin hazırlanması prosesində qeyri-təbii kimyəvi reaksiyaları katalizləşdirən ultrayüksək temperatur yoxdur – yalnız əməliyyatlar, hansılar ki, hər bir sahibə bir dəfə bir gün ərzində etmir.